2008. december 16., kedd

Iguazu - Misiones (megye)











Ezek a kepek meg az vizeses-turan keszultek. Csak ugye nem tudtam ide feltolteni oket. (azert az indafoton mas kepek vannak, azokat mar nem toltom fel ide)



Vegul nem ugy alakult a 2 pihenos napunk, ahogy gondoltuk.
Szombaton, a kempingbe visszaerve felfedeztuk, hogy mukodik az ahitott medence! :)
Ez nagy orom, mert csak errol almodoztunk, hogy a rekkeno hosegben lehuthessuk magunkat. Igy a gyors salata-ebed utan egesz delutant a medence partjan toltottuk, palmafak arnyekaban. Kartyaparti, ping-pong-parti...

Este szokasos hussutogetes, belszin roston, tejszines-fokhagymas gnocchi-val. hmmmmm!

Masnap delelott elmentunk a Harom orszag hatarahoz. Ugyanis a 2 folyo Puerto Iguazu varos mellett folyik ossze. Igy egyik oldalon Argentina, masikon Brazilia, harmadikon Paraguay van.

Salata-ebed, majd nap tovabbi resze a medence partjan "toltodott" el. :)
Szokasos kartya, pingpong.
Ma nyomasztobb meleg volt, igy du aludtam egy orat, majd egy jo kis viharra ebredtem. Olyan tropusi viharkent kezdodott, ami csak ugy dol az egbol, majd lecsendesult nyari zaporra. Jol lehutotte a levegot, de azert meg mindig eleg volt a polo-furdoruha.
Este sutogetes, ismet, majd koran lefekudtunk, mivel masnap koran keles.

5.15kor csongott az ora hetfon, 6kor mar kint alltunk a buszmegalloban. Sotet, es kellemes homerseklet (19 fok)
Szerencsesen elertuk a 6.30as buszt, s 11kor mar San Ignacio-ban voltunk.

Ez Misiones megye legjobban megmaradt "kolostoregyuttese". Ez rossz szo, de vegulis az volt. A jezsuitak 1549-tol kezdtek letrehozni "missziokat" (lasd Misszio c film Robert de Niroval, es Jeremy Irons-szal), a dzsungel deli reszen, ahol a Guarani torzs elt.
Egy 1609-es karta szerint a spanyol kiraly fuggetlenitette oket, tehat elszeparalt kis kozossegekben eltek, szabadon. Eltorolve a rabszolgasagot, mindenki egyenlo volt, egyenloen dolgozott, kapott elelmet, ruhat, hazat, demokratikus modon valasztott vezetojuk volt, s ez volt az elso torzs a Foldon (!), ahol 100%ban eltoroltek az analfabetizmust. Ekkor 1650 et irunk!!!! Ezt nem tudtuk, s hitetlenkedve olvastuk. Nem volt halalbuntetes, teljesen utopisztikus, mondhatni a marxista almok szerinti szocialista tarsadalmat hoztak letre. Persze ez nem tartott sokaig, mert a portugalok a 18. szazadban eluztek az indianokat, ill a jezsuita papokat is (miutan Habsburg Ferdinand spanyol kiraly egy szerzodesben Portugalianak adta ezt a kis foldreszt).

Szumma szummarum, eme kis tori-ora utan, ma a San Ignacio MIni romjai a legjobban megmaradtak, gyonyoru voros teglabol epult falak, katedralis maradvany... az Unesco a vilagorokseg reszeve nyilvanitotta. (persze azert nem volt nagy szam)
De jot setaltunk a romok kozott, s sziesztaztunk egy padon.






Aztan 17.30kor felultunk a Buenos Aires-be jovo buszra, jot aludtunk a buszon (megvacsiztunk, mert itt mindig van kaja, udito, bor, kave az arban!!!).

S ma reggel 7.30kor begurultunk Buenos Aires Retiro palyaudvarara. :)

Nincsenek megjegyzések: