2008. december 10., szerda

Valdes-felsziget











Minden terv szerint haladt.
Valdes-fsz-en sikerult 200 km-t kocsikaznunk, a poros, kietlen uton. De megerte, mert tenyleg nagyon szep termeszeti kornyezet, es mindenhol allatok.



Bar sajnos az orkat (gyilkos balna) hiaba vartuk (vagy 3 oran keresztul), aznap du nem jott fokat enni. AMi egyreszt - fokaek szemszogebol - jo, masreszt (mi szemszogunkbol) nem annyira, mert ezt a showt ritkan nezheti nem biologus, halando ember.

De hogy kronologiai sorrendben haladjak : Puerto Madryn-ban elebb lezuhanyoztunk (ingyen, a recepcios kedvessegebol) a diakszalloban, majd tisztan-illatosan (ismet jo par nap utan ugye) bevasaroltunk a kov. 2 napra, majd internet (Patagonia bejegyzest itt irtam), s 5kor elindultunk a tengerpart menten a Valdes fsz fele.
Belepo - 45 peso - megfizetese utan egybol a balna megfigyelohelyre mentunk. Elhagyatott pici, poros ut vezet oda, az egesz egy nagy sziklakiszogelles, jobbra-balra tobb szaz meteren keresztul a csipkes szikla, kb 15 meter magas, a labat a tenger nyaldossa (nem dongeti, mivel ez egy csendes obol).
Naplemente. Vacsi (szendvics), majd naplemente es balna-varas a szikla szelen.
Kovetkezo orak a termeszet, a tenger, s a pirosra festett eg megfigyelesevel teltek.

Majd alvas a kocsiban. A kocsit a szikla szelen allitottuk le, rajtunk kivul senki nem volt mar. Egyenesen a lemeno napra, s a tengerre lattunk (ha kicsit tovabb gurulunk par meterrel, belecsobbanunk a tengerbe a kb 15 meter magas sziklarol...
Szoval csodas volt ismet a nap vege (is)...


Masnap kis seta a sziklan, ismet a balnakat kerestuk, de sajna ma sem lattuk oket.
Majd talaltunk egy kis Szaharat, par negyzetmeternyi, ill km-ernyi homokdune, hihetetlen, a bozotos sivatagban ennyi sarga homok,s igazi dune!! Majd toltok fel kepeket (nem innen, mert ez nagyon lerobbant hely)

Majd elmentunk Puerto Piramida-ba, a sziget egyetlen "varosaba" tankolni. Mig Galien a kocsiban szunditott egyet a kave utan, en kiultem a strand sziklajara, balnat megfigyelni, s lattam is egyet, de nagyon-nagyon messze volt, a fenykepezogep nagy objektivjevel is csak a habokat lattam (ill a ket hajot mellettuk, ok nyilvan tobbet lattak a balnabol...)

Utana elindultunk a szigetkorre. Elobb a pingvineket neztuk meg, edesek voltak, 1-2 meterre feszkeltek (kis lyukakban), ill epp akkor napoztak a domboldalon. Meg az allatkertben sem sikerul ilyen kozelrol nezni oket. Persze lent a tengerparton, a domb aljan sokkal tobben voltak, de oda sajna nem mehettunk le, csak fentrol, kb 20 meterrol fotoztuk oket.





Majd tovabbmentunk, s egy hatalmas, tobb km-nyi partszakaszon elefantfoka koloniat talaltunk. Ott napoztak, mint a hullak, mozdulatlanul a tengerparton. Csak a picik izegtek-mozogtak, pancsoltak a habokban.
Itt nezelodtunk, vartunk 3 oran keresztul.
Kozben tobb balnat is lattunk, egesz kozel a parthoz. MEltosagteljesen, lassan uszkaltak a parttal parhuzamosan, ket izben anya a picinyevel (gyanitjuk, mivel egy nagy, meg egy kis balna volt). De persze nem ugy kell ezeket elkepzelni, hogy a balna mindig ugral a vizben, s mindent latunk, inkabb csak a 10%at a testenek, mivel kb ennyit tesz ki a hatabol uszas kozben. De azert fantasztikus elmeny volt.

Utana jott a madarsziget - de itt semmi kulonos nem tortent, leven a partrol szemleltuk a sziget madarvilagat, eleg tavolbol, igy ezt a madarparadicsomot hamar elhagytuk.

Naplementekor mar elhagyva az oceant, ismet egy poros-koves uton "szaguldoztunk", a kontinens belseje fele, vissza az Andok fele, mivel volt meg 850 km-unk Bariloche-ig, ahol bereltuk a kocsit.

Naplemente utan satorveres, az elhagyatott, szeles ut mellett, ismet vadkemping.... :)

1 megjegyzés:

Verocs írta...

A parti homokba készített művetek egyszerűen gyönyörűséges lett!

:)