2008. december 5., péntek

Patagonia







Mostanaban nem sikerul internetet talalni, illetve nem is keresunk, egyreszt, mert kietlen tajakon jarunk, masreszt, mert draga, s meg a kajara is ketszer meggondoljuk, mennyit koltunk. Ugyhogy szerintem mostanaban ritkan fogok irni. Kepet meg ki tudja mikor (talan csak Buenos Aires-ben) fogok feltolteni.

Mi is tortent El Chalten ota? (dec 1)

Dec 2 es dec 3 : ket fantasztikus nap, amit turazassal toltottunk. Az El Chalten beli tartozkodasunk nagyon szep volt, gyonyoru termeszeti kornyezet. Sziklak kozott, szep volgy, egyik oldalon kopar sziklak, masikon havas hegycsucsok. Mindezek toveben az ingyenes (!) kemping. Furdeni 5 pesoert a diakszalloban furodtunk, enni meg hideget a parkorok altal gyonyoruen rendben tartott fapadoknal. Mivel az egesz egy nemzeti park. Tiszta forrasokkal, patakokkal. Csuda, hogy sehol egy szemet, mindenki nagyon ugyel a tisztasagra, a termeszet erintetlensegere.
Mindket nap, tura kozben ugy ereztuk, az erintetlen paradicsomban jarunk. A tavak annyira tisztak voltak, hogy teljesen atlatszo volt a vizuk. (kiveve a gleccser tavak, amik a gleccserek miatt zavaros, tejszeruek voltak)
Inni a patakokbol siman lehet, fertotlenito Aquatabs nelkul! Kek eg, napsutes, fenyvesek, csodas erdok, havas csucsok a hatterben, csuda meleg... mi kell meg?
Vilagos este 11-ig, mivel mar eleg delen vagyunk, a nap fel 11kor ment le!







A ket nap kirandulas utan reggel indultunk tovabb El Calafate-ba, a kb 200 km-re levo masik nagyvarosba. Mindket varos(ka) a Nagy Gleccserek Nemzeti Parkjaban (mellette) fekszik. El Chalten a Fitz Roy eles sziklai toveben, El Calafate a kontinens legnagyobb gleccserei mellett.
A Perito Moreno gleccsert neztuk meg.
Lelegzetelallito volt!


Allitolag sehol a vilagon nem lehet ilyen konnyen kozel menni egy ekkora gleccserhez (pl Norvegiaban, vagy mashol, eszakon napokat kell autozni/szanozni kietlen videkeken, hogy ilyet lasson az ember). Itt meg betonozott ut vezet egesz majd a gleccserig.
Ez a gleccser majd 5 km szeles, s 60 m magas. Naponta 2 metert halad elore, bele a toba, hallhatoan, lathatoan pusztulva (de a masik oldalon ugyanennyi jeg kepzodik, fent a hegycsucsoknal...). Ez hatalmas hanghatassal jar, nagy robbanassal szakad le egy-egy jegdarab a gleccserbol, s zuhan bele a toba. Teatralis az egesz es lelegzetallalito. Az ember orakig nezne!



Eztan este - mivel minden kemping iszonyat draga volt - ugy dontottunk, hogy vadkempingezunk, vagy a kocsiban alszunk. Szerencsere egy diakszalloban megengedtek, hogy hasznaljuk a konyhat, igy a kozertben vettunk 2 kg (!) raviolit, tejszinnel, fuszerekkel elore megfoztuk, s a deli csirke dobozaban eltaroltuk. Plusz tojast is foztunk, hogy utkozben ezzel bovitsuk gyomrunkba kerulo etkek valasztekat.
... hat bevallom hoseisen, ma delben ettunk negyedszer a raviolibol, s meg mindig van belole, olyan sokat sikerult venni, s mar ranezni sem nagyon birunk. De penzszuke van, igy amig van, addig esszuk! PErsze hidegen, de igy is eleg jo...

Szoval vegul elindultunk, a nagy fozes utan. Utolso 250 km a betonozatlan uton - ezen a kis kavicsuton indultunk el a lemeno nap varazsos fenyeben, vegleg magunk mogott hagyva az Andok csucsait.
Rogton nagy izgalmak jottek, mivel a kocsi fogyasztasa valamiert (maig nem ertjuk) felugrott a duplajara, 12-13 litert fogyasztott 100on! Ez azt jelentette, hogy a mutato lathatoan mozgott lefele (neha felfele, amit mar vegkepp nem ertettunk).
Ez nemi aggodalomra adott okot, leven meg tobb, mint 2000 km volt hatra a kocsi visszaadasaig - ilyen fogyasztassal hamar magasra rugna a berleti dij...

Meg vilagos volt, mikor megalltunk a semmi kozepen, a kavicsos uton mar senki nem jart, csak a guanaco-k (ez a lama unokatestvere) meg a gnanduk (ez meg a strucc huga)... meg a szel. Mindenfele hatalmas siksag, a pampa, olyan erzes volt, mintha valami vilagpusztulas utan mi lettunk volna az utolso emberek a foldon.
Szoval itt, eleg romantikus korulmenyek kozt leallitottuk a kocsit, a meg tuzforro raviolit (egy 5odet) jol megettuk, s mikor az elso csillagok megjelentek az egen, alomra hajtottuk fejunket - a kocsiban. :)
Egesz kenyelmes volt. En hatul, Galien a lehajtott anyosulesen, halozsakban, ahogy kell.
Egesz jot aludtunk, masnap a nap melengeto sugaraira ebredtunk (7kor).

A korai indulas elonye az volt, hogy hamar a koves ut vegere ertunk, s mar 11kor vigan szaguldoztunk a beton uton.
A kovetkezo nagyvarosban jol megtankoltunk, s lass csodat, ezutan a fogyasztas visszaallt a normalra. Nem ertjuk mi volt, de remeljuk, a dolog most mar igy marad.

Egesz du 5ig autoztunk, kenyelmes, esemenytelen uton, eszak fele. Jobbunkon egy ido utan feltunt az Atlanti-ocean, balunkon a kietlen pampa. (Amugy Pampa egy megye neve Argentinaban, logikusan pampaval boritva, gondolom, mi europaiak ezert hivjuk ilyeten ezt a fajta tajat).
Persze utkozben ebed a hideg raviolibol - itt meg "hmm"



Majd 5 fele, Comodoro Rivadevia (vagy mi) elott 20 km-rel megalltunk egy kelloen kietlen parton, a folduton lementunk a hatalmas obolbe, s a kovetkezo 5 orat itt toltottuk, roppant romantikus es butus dolgokat muvelve, mint seta az oceanparton, kagylok gyujtogetese, romantikus szovegek irogatasa a homokba, siralyok kergetese, stb...
Vacsi (persze ravioli) a lemeno nap fenyeben, szemben a duborgo ocean, jobbra balra hatalmas sziklak, elottunk siralyok kergetoztek, s rikacsoltak (kb 5 meterre voltunk a viztol) - nem ragozom : szep volt!

Utana zenehallgatas (1 oran keresztul valogatas volt a radioban a 80as-90es evek slagereibol - ... -), kartyaparti, majd csillagbamulas es alvas - ismet a kocsiban.

Ma reggel pedig ismet a nap igencsak zavaro sugaraira keltunk (mivel pont szembol jott, leven Kelet fele allt a kocsi eleje, pont az ocean fele).
Ropke 380 km utan (kozbevetolegesen egy kavera azert megalltunk a kov. nagyvarosban) du 1kor meg is erkeztunk Puerto Madryn-ba, a Valdes-fsz tovenel levo nagyvarosba.
Ez igazi nagyvaros, meg felhokarcolocskai is vannak. Kellemes udulovaros amugy, az ocean partjan.

A Valdes-fsz pedig az Unesco vilagorokseg resze, mivel erdekes modon kb 5000 (!) balna gyulik itt ossze evente szeptember es november/december kozott, hogy vilagra hozza kicsinyet a vedett obolben. (ez a vilag legnagyobb balna-ovija)
Ezen kivul rengeteg fokakolonia, rozmar, pingvin el itt, sot a fokakat tizedelo orkakat is latni szinte minden nap (ide megyunk most, remeljuk, lathatunk egy ilyen dramat, erdekes - eddig tv-ben lattunk csak - lehet, ahogy az orka kisodrodik a partra csak hogy a kis vizben elkaphasson egy fokabebit.


(az egyetlen, egeszben - bar egesz oszloban - latott balna, amit epp aznap reggel talaltak)

Szoval a ma delutan vege es holnap egesz napos program a Valdes-fsz elovilaganak felderitese.
Majd 7en reggel indulunk vissza Bariloche-ba, mivel 1000 km-re van tolunk, tehat 2 napot szanunk a visszautra. 8an este leadjuk a kocsit, s meg az is meglehet, hogy rogton indulunk egy ejszakai busszal BUenos Aires-be. Ha nem, csak masnap, de mivel majd 1 nap az ut (1700 km!), valszeg csak 10en erkezunk meg B.A-be.

Ezt csak azert irom, hogy senki ne izguljon, ha 10-11ig nem jelentkezem, nem lesz semmi gond, mint eddig, most is nagyon vigyazunk magunkra.

Nincsenek megjegyzések: