2008. október 24., péntek

Arequipa (2.nap)








Egy ujabb nyugis nap.
Egesz nap lofraltunk a varosban, az utcak (a belvarosban) kezdenek ismerosse valni, kezdunk otthonosan mozogni itt. Megtanultuk, mely negyedbe kell menni, ha olcson akarunk enni (3 sol egy 2 fogasos menu!, 1 dolcsi!).
Figyeltuk a taxisokat, ahogy ledudalnak minden turistat;
pillantasunkkal vegigsimitottuk a szep vulkanikus kobol epult hazak kofaragasait (az ajtok s ablakok felett).
Ebedeltunk - kinainal, de nem volt igazan kinai, inkabb csak vok-ban sutott perui kaja.
Majd beultunk egy kellemes teraszra kavezni,egy francia kavezoba. Ahol ennek ellenere eleg szar kavet adtak. De a kilatas jo volt, mert az elso emeleten ultunk, kilatas az utcara, s a Sta Catalina kolostorra.
Amit persze utana meg is latogattunk. Egyedulallo epuletegyuttes ez, nem csak perui szinten!
Varos a varosban, majd 3 orat toltottunk bent. Alig volt nehany turista, szinte mienk volt a "varoska", kis utcaival, apro hazaival. Anno, a 16. szazadtol ez egy dominikanus noi kolostor volt, ahova a gazdag csaladok beadtak lanyaikat, akik itt toltottek le hatralevo eletuket. De persze nem kell oket sajnalni (gondolom, meg pasit is keritettek neha napjan..), mert tobb szolgalo, rabszolga tette kenyelmesebbe a napjait a lanyzoknak. Ezt ugy kell elkepzelni, hogy egy-egy "cella" nem mas, mint a csalad gazdagsagatol fuggo meretu lakas, nappalival, haloval, kulon konyhaval, kis udvarral... szoval luxus-szallo az akkori korulmenyekhez merten.
Mindez festoi stilusban, hisz a falak bordo es vad kek szinekben pompaznak, de mindez olyan szep, szemet gyonyorkodteto, megnyugtato, hogy neha hosszu 10 perceket toltottunk el egy-egy kis udvaron. Kozben neha szokokutak csobognak... minden zeg-zugos. Romantikus.
Es ehhez hozzajon 3-4 kisebb-nagyobb kerengo (hangulatos, negyszogletes, arkados udvar, kozepen faval, napsutessel, szinten kek vagy bordo szinben).

A kolostor utan (belepo 30 sol) talaltunk az utcan 20 sol-t, ezt az eg ajandekanak velve eliramodtunk a turista-setalo utcaba. Ez egy hangulatos kis utca a katedralis mogott, ahol kavezo kavezot er, a pincerek az utcan allva vadasznak minden kosza turistara (de persze kedvesen). Draga hely, de meg tegnap kineztunk egy kavezot, ahol igazi kavegep van.
Ittunk hat itt egy igazi eszpressot, meg frissen csavart vegyes gyumilevet (narancs-ananasz). Kozben meg kartyaztunk (ez nepi szokassa valt mar), s hallgattuk a teraszunk melle telepult perui zenesz jatekat (kicsit mugagyinak mondanam, ha mindez az Asztoria aluljaroban szolna, de itt autentikusnak tunt szines poncsojaban, es kotott sapkajaban, ahogy pansipozott, s gitarozott hozza..)
Aztan 5 utan gyorsan hazairamodtunk, mert ugye ilyenkor mar erosen kezd huvos lenni, a szello inkabb hut, igy az egy szall polo kevesnek bizonyult.

Most megy le a nap, s mivel holnap hajnalban indulunk a Colca kanyon (a vilag 2. legmelyebb kanyonja) meghoditasara, meghozza reggel 5.30kor (!), ezert gondoltuk, hagyunk egy kis uzenetet a csaladnak/baratoknak, mielott eltununk 3 napra. (bar csodalkoznek, ha a kanyonbeli kis falvakban ne lenne internet...) Mindenestre nem akarjuk ezzel tolteni ottani orainkat.



Vasarnap este jovunk vissza Arequipa-ba, itt alszunk (mar megbeszeltuk indian hazijainkkal, hogy a nagyhati marad megorzesre), s hetfo reggel indulunk tovabb Punoba.

Mai naprol (a Sta Catalina kolostorrol, ahol nagyon sok szep fotot sikerult rogzitenem :)) majd PUno-ban toltok fel kepeket. Ez sajnos eleg uncsi dolog, mert 5 kepet 25 percig tolt fel a rendszer.. igy remelem, ertekeltek minden egyes feltoltott kepet! :)

3 megjegyzés:

Verocs írta...

Na jó, ha az előző nap fotók tetszettek is, ezek a narancssárga házfalak mindent felülmúlnak!
Mindenkinek ilyen helyen kéne laknia!!! De főleg nekem! :o(

Napisten Gyermekei írta...

Sziasztok!

Szia Bea és szia Vera is! :)

Hát én az elejétől olvasom a blogot, mármint az első bejegyzéstől. Most jutottam el addig hogy elmondjam: Köszönöm Neked Bea, hogy idő nem sajnálva írtad ezt és a többit is! Bár még nem olvastam végig, már most tudom, hogy ez is hozzájárult, hogy végre én is elinduljak! A képeid és a hely "intim" azaz inkább személyes bemutatása nekem nagyon fontos és te tökéletes "grafomán" azaz írói képességekről teszel tanúságot! Előbb még végigolvasom, (izgalommal mert már tudom, látni fogom) de utána remélem feltehetem megannyi kérdésemet :)

Addig is minden jót és sok boldogságot Neked, Nektek!

@Vercso: ha tényleg: "Mindenkinek ilyen helyen kéne laknia!!! De főleg nekem! :o(" akkor itt a lehetőség a becsatlakozásra :)Akkor már 3 -an megyünk! :)

Ákos

Blanche írta...

Szia Ákos!

nagyon jól esett a hozzászólásod, köszönöm szépen!!
Remélem, a végéig élvezni fogod a blogot és remélem, hogy eljutsz te is ezekre a szép helyekre! Jó utat mindenestre! Mikor indultok?

PS: ha tetszett, ajánlom a másik blogomat is: hatizsakkalahimalajaban.blogspot.com ot, ami 3 hónapos észak-indiai-nepáli utunkat írja le, ahonnan tegnapelött ertunk haza!, sot elso egzotikus utunk leírása tavaly decemberben jelent meg, a Hátizsákkal a mosolyok földjén, néhány könyvesboltban, vagy a neten is megveheted: www.hatizsakosutazas.hu

Neked is sok boldogságot kívánok!
szia

Bea