2008. október 11., szombat

elso nap Peruban


vegre megerkeztunk!
el sem hiszem meg, olyan mas es szokatlan ez a vilag.
ott kezdem, hogy pentek reggel gond nelkul felrepultunk Parizsba, majd 5 ora varakozas az Orly-n, s hipp-hopp a Parizs-Madrid gepen ultunk. (nemi parazas, mert Galien kiszurt maganak 2 terroristat, akik vegul megsem robbantottak fel a gepet.. :)

Madrid szuper ajandek volt. Azt hittuk, hogy a 6 orat a repteren kell toltenunk, de szerencsere kiderult, hogy a metro fel ora alatt bevisz a belvarosba, igy hoppla, a ki nem mondott kerdes eldolt : megyunk felfedezni Madridot, amit meg egyikunk sem ismert. Hangulatos varos, egybol a kupi-negyedbe erkeztunk, majd szajtatas a Plaza Mayor-on, tapas-barban vacsi, majd churros forro csokival egy kis sikatorban, seta a kivilagitott Plaza del Sol-on... stb szoval romantikus boklaszas, majd 10re vissza a repterre.


Ejfelkor indulas, az elso osztalyra ultettek minket szerencsere, igy volt eleg helyunk, bar a 12 oras ut azert meg igy is megviselte a labunkat (nekem kicsit be is dagadt - na ja, oregszem). rogton (fel 2kor hajnalban) kaptunk vacsit, viszonylag ehetetlent (plusz ehesek sem voltunk), majd alvas jott (fura volt, hogy sem fogkefet, sem szemfedot, semmit nem adtak, pedig az ilyen hosszu jaratokon szoktak...). Eleg uncsi volt az ut, de vegig-bobiskoltuk, aztan reggel (ill otthoni ido szerint reggel 9 korul, ami ott meg valami hajnal 2 volt) reggeli, utana megtanitottam romizni Galient, s a kov. 1 orat ezzel utottuk el (rabloromi). s hipp-hopp kinti ido szerint 4.30kor landoltunk Limában (7 oraval kevesebb van ott, tehat otthon mar delelott vege). kb 1 orat tartott, mig minden csomagunkat magunkhoz vettuk, penzt valtottunk (amugy a repter nagyon modern itt is, de nem tul nagy). S mikor kileptunk, a kordonnal vart Omar anyukaja egy tablaval, amin magyar zaszlo, s a nevem volt. Orom a kobon, hogy magyar szo fogad Del-AMerikaban, olyan edi volt, hogy meghivott minket a taxira, hiaba eroskodtunk, nem engedte kifizetni. kb fel ora alatt bent voltunk Miraflores negyedben (a varos oriasi, 10millio lakos), ami az egyik legelitebb. Kozben iszonyu lepusztult reszeken mentunk at, mar pirkadt, hisz fel 6 volt..
A kis panzio nagyon tiszta, madarcsicsergeses kis udvarral, sajat furdoszobaval (ahol meg torulkozo is van am), szoval bar mint utolag kiderult, jo sokat fizetunk ezert a szallasert, ellenben van is benne minden. MIndenesetre ezt kovetoen nem engedhetjuk meg magunknak ezt a luxust, mivel 30 dollarban limitaltuk a napi koltest szallassal, kajaval, utazassal egyutt..

Kis felfrissules es rovid alvas utan 9kor indultunk a belvarosba. Busszal. Ez mar magaban kaland ugye. Lepusztult buszok tomkelege, liliputiak orszagaba valok, nagyon viccesek, s az emberek nagyon kedvesek. (2 nuovo sol-ba kerul egy ut)
a buszon rogton beszedbe elegyedtunk egy szimpi pasival, aki az orvosi egyetemen dolgozik, s makog valamit angolul. Ja, szinte mindig en beszelek, mert mint kiderult, az en nemletezo spanyol nyeltudasom jobb, mint utitarsame.. :)
kb bo fel ora varost-atszeles utan celba ertunk, kovetve perui kalauzunkat, aki kedvesen bolyongott velunk a belvaros lepusztult utcain. Leirhatatlan a varos.



ELoszor is : mindkettonknek Azsia all a tetszesi index elejen (pl biztonsagosabb, nyiltabb, kedvesebb, zajlobb az elet). Itt az egesz varos a veszelyrol szol. Minden hazon szogesdrot, racs-hegyek, elbarrikadozott udvarok, egyaltalan mindenen racs van. olyan, mintha nappal meg csak elmenne, de amint lemegy a nap, rogton jonnek a hordak az utcakra fosztogatni. Setalva is inkabb ilyen erzesunk van, a Nikont nem is hasznalom jo erzessel, vegig ugy kapaszkodom bele, mintha az eletem mulna rajta. Amugy rengeteg rendor van az utcakon, szerencsere, foleg a belvarosban, s a Miraflores negyedben (minden sarkon szinte, s ez nem vicc!).
A belvaros (azon kivul, hogy koszos, mult szazadi nosztalgikus, azaz nagyon hangulatos) tele van spanyol kolonista stilusu epuletekkel, szep erkelyekkel, tuldiszitett barokk templomokkal. A foteren (Plaza Mayor) belebotlottunk egy felvonulas-felebe, katonai zenekar, lovas rendorok, meg katonak meneteltek korbe, nagy csinnadrattaval, nagyon izgi volt es hangulatos. A szekesegyhazban meg egy magyar csoportra lettem figyelmes, igy a varosalapito Francesco Pisarro-rol magyarul hallhattam (amugy eleg gyer) eloadast.
Utana (vagyis ez meg elotte inkabb) megebedeltunk a kinai negyedben (mert szerencsere hallgattunk az utikonyvre), szuper dolgokat, (meg kevesbe szupereket is.. brrr), csupa olcso, utcan-uloset, szoval szokasos nagyon kalandos formaban nyomjuk.

Meg egy fura dolog : az ido itt olyan lassan telik, ahanyszor ranezunk az orara, konstataljuk, hogy meg csak par perc, fel ora telt el az elozo esemeny ota, pedig mi oraknak erezztuk. Ez biztos azert is van, mert rengeteg uj benyomas er minket, alig gyozzuk kapkodni a fejunket. Pl meg csak du 5 ora van, de persze mi mar teljesen faradtak vagyunk (nem csoda, mert otthon mar ejfel van), mintha itt a Fold lassabban forogna...

du 2 korul kimentunk egy nagy buszallomasra (jol megalkudtunk a taxissal), ahol megvettuk a jegyet hetfo reggelre, a 9 oras buszra (luxus, asszem ilyenen meg otthon sem ultem soha, na mert nincs is), ami 8 oras ut utan fog letenni Huarazban, mert Eszak fele megyunk Limabol, a Cordilliere Blanche (feher Kordilliak? valami hasonlo lehet a magyar forditas)-ban fogunk turazni 2-3 napig 3200-4500 meter magassagban. (ar-beszuras : ez az ut sajna 20 dolcsiba kerul, viszont ezert meleg kajat is kapunk, meg aggya alakithato ulest - Cruz del Sur tarsasaggal).

Utana (3kor) taxival visszajottunk Mirafloresbe, seta az oceanparton, "vacsira" (itteni ido szerint 4kor) Taccos isteni fekete babbal, csirkevel, chorizo-val (hmm), majd tovabbi almuldozasok utan vissza a hostel-be.

holnap reggel elhagyjuk ezt a tiszta szallast (ami 28 dollarba kerul kettonknek reggelivel), s kozvetlen a Plaza Mayor melletti (Kormanyzoi palota mellett) kis utcaban foglaltunk egy putrit ma (ablaktalan szoba, mini agy, folyoson furdoszoba, ott csak hideg viz, de mindez csak 17 nuovo sol, azaz kicsivel tobb, mint 5 dolcsi kettonknek!). holnap meg egesz nap itt leszunk, kozelebbrol ismerkedve a belvarossal..

(kov bejegyzest szerintem majd csk Huarazbol fogom irni, itteni ido szerint hetfo este)
ps : Galien facebook-jan van tobb foto... (ezt ugy lehet elerni, hogy en gondolom fent vagyok az ismeroseitek kozt, s az en ismeroseim kozt meg o..)

Lenyeg : minden ok, ne izguljatok!

1 megjegyzés:

Verocs írta...

Csak annyit szeretnék mondani, hogy nagyon örülök, hogy szépen boldogulsz a nemlétező spanyol tudásoddal!
:o)