2008. október 14., kedd

Lima - Huaraz

Vegre a kedves, zajos, nyuzsgo, igazi videken vagyunk! Huarazban!
Amde csak szep sorjaban, elobb a tegnapot meselem el.


Ez meg szombaton keszult, a kina negyed, ahol ebedeltunk!

Vasarnap Limaban :
reggeli utan elkoszontunk nagyon aranyos szallasado bacsinktol, meg Omar anyukajatol, aztan nagyhatikat felpakolva elindultunk busszal a belvarosba. Minden perccel/nappal biztonsagosabb erzes LImaban az elet, legalabbis, ahogy egyre jobban megismerjuk, ugy kezdjuk elfogadni pl a biztonsag hianyat.
Mivel szombaton kineztunk egy jo kis szallast (amit a Routard ajanlott), most oda igyekeztunk.


Hat kepzeljetek el, hogy kozvetlen a Kormanyzoi Palota mellett (arra nez), 2 rendor / m2-es orzessel az utcan, szuper-topp, tiszta, kedves szallasadok, igaz, hogy hideg viz van csak, meg pottom agy (igazabol egyagyast vettunk ki), de nagyon megeri az arat, mivel csak 17 nuevo sol-ba (azaz 6 dolcsiba kerul kettonknek).
Letettuk a hatikat, majd elindultunk felfedezni jobban a varost. Elobb a San Francesco kolostort, templomot neztuk meg, gyonyoru konyvtaraval (Del-Amerika egyik legregebbi konyvtara), hatalmas katakombaval (a varos elso temetoje), szep kerengovel, angol idegenvezetessel.
Majd egy szemben levo lepukkant haz kapualjaban talaltunk egy specialitast suto nenit, putri az egesz, latszik, hogy no higienia, de nagyon tipikus, s csak helyiek ultek bent, igyhat ott a helyunk alapon mi is bementunk. Nagyon szuper hely, roskadozo lepcson fel (forduloban is koszos kis asztalok), fent tobb, tok ures szoba, szinesre festve, koszos, mint egy rossz film, szol a latin zene, de a lepcsohaz tetejen egy asztal kilatassal a terre s St Ferenc templomra csak rank vart! Extra hely, s isteni kaja volt. Egy adagot ettunk ketten, mert eldontottuk, hogy sokmindent megkostolunk.
Sult sertes, edesburgonyaval. Isteni.



Majd kb 200 meterre egy hatalmas poros udvarba tevedtunk (ahol persze szinten mi voltunk az egyetlen turistak, neztek is rank mosolygo nagy szemekkel), isteni sult halat, sult krumplit ettunk, hozza chicha morena-t (ha jol emlekszem a masodik szora...) ittunk (ez tipikus frissito ital erjesztett kukoricabol).


Itt megvettuk elso helyi karkotonket, majd a regi varosfal mellett huzodo parkban setaltunk (vasarnap leven sok gyerekes csaladdal). Innen a szines hazaival hivogato RImaz negyedre kacsintgattunk, felve, mert tudtuk, hogy oda veszelyes betenni labunkat.



Aztan elolvasva a Routard ide vonatkozo felyezetet, rajottunk, hogy vegulis nem a legveszelyesebb negyedkent emliti, igy atmereszkedtunk a hidon (en mar itt feltem), s a tuloldalon kisse bizonytalanul meregettuk a terepet. Lepukkant putrik, piszkos utcak, ez Lima egyik szegeny-negyede. Orult az a turista, aki ide mereszkedik. Gondoltuk.
De aztan (ereztem, hogy ez lesz, hisz valami belul arra buzditott, hogy bemenjek, s megnezzem az "igazi" Limat - tan ezt hivjak kivancsisagnak?) megis bereltunk egy tuktuk-felet (csak itt lattunk ilyet, meg is lepodtunk), megbeszeltuk ekes mutogatos-nyelven (a spanyolt nagyon nem beszelve ugye), hogy 15 percet fuvarozzon minket a dzsunbujban. Eloszor nagyon elveztuk, de mikor felkanyarodott velunk a kis szines putri-hazak koze (amik amugy nagyon festoiek), ott aztan elkezdtunk felni.




Mikor ugy lattuk, hogy jelel az ut-menti fiataloknak, erosen imadkozni kezdtem, hogy csak ezt eljuk tul. Kozben ugy tunt, egyre beljebb visz minket a negyedbe, innen mar futva sem ertunk volna le fel ora alatt a kis sikatorokon at. 160at vert a szivem percenkent, de lattam Galien-en, hogy o is parazik picit. Bar probalt lazan beszelgetni a sraccal. Minden jo, ha vege jo, leertunk ismet a hidhoz, persze a srac at akart minket verni az arral, kicsit hagytuk is magunkat, annyira orultunk, hogy vegulis elunk.
Gyorsan visszatertunk a biztonsagos, rendorokkel tarkitott ovarosba, s a most mar gyerekjateknak tuno kinai negyed utcain csamborogtunk tovabb.
Epp valami unnep volt, kirakodovasar, standok a "foutcan", meg sarkanynak oltozott fiatalok tancoltak, tisztara olyan, mint a kinai negyed Londonban pl.
A kirakodovasarban megkostoltam a Pisco Sour-t (helyi aperitif, amit grappa-fele 40%os alkoholbol, meg lime-bol, cukornad-szirupbol, angosturabol es, hogy ki ne hagyjam, tojasfeherjebol keverne
Hozzateszem, meg soha nem voltam ennyire szennyezett helyen, marmint CO2-ileg, alig lehet lelegezni, olyan magas a szenmonoxid-koncentracio. Egy-egy szeles uton latni is alig lehet a szmogtol.


A delutan vege setalgatassal telt, majd rovid pihire visszatertunk belvarosi szobankba, utana vacsora a setaloutcan (7 sol-ert komplett kaja grillcsirkevel). Utana moziba mentunk, mert epp moziunnep volt, 5 sol-os belepokkel.
Persze en jol elaludtam a filmen, ami ugyan feliratos volt, de olyan gyorsan beszeltek angolul (vagyis amerikaiul :) benne, hogy nehezen kovettem, s amugy is nagyon faradt voltam.




Mozi utan hazaseta, akkor keszultek ezek a szep kepek a Plaza Mayor (vagyis Plaza des Armes)-en. fel 11kor agyban voltunk, masnap 7.15re ora beallitva.

1 megjegyzés:

Verocs írta...

Ezek az esti képek tényleg gyönyörűek (ilyen kicsiben picit hasonlítanak a Körútra a Royal-lal :o)), és meglehetősen nagy a kontraszt a szegénynegyedben készült fotókhoz képest! Nem semmi váltás!
És hogy nálatok nincs nap kaland(ocska) nélkül!?
:o)