2008. október 14., kedd

Huaraz

hetfo - okt 13

most mar nincs idom ezt a napot is leirni, mert zar az internetkavezo.
De a lenyeg az, hogy ma 9kor indult a buszunk (extra szuper luxus, ilyenen meg nem ultem...) LImabol Huarazba (400 km). Ez egy 3100 meteren levo kis falu-varos (100ezer lakossal azert), az Andok kellos kozepen.
Az ut eleg esemenytelen volt, a taj bamulasaval, olvasassal, kartyazassal telt.

Elso egy oraban LIman vagtunk at, a szegenynegyedeket most jo kozelrol megfigyelhettuk (azert nem ugy, mint tegnap RImaz negyedben, nemileg biztonsagosabban azert.. hihi), el sem tudom meselni azt a koszt, lepukkant hazakat, szegenyseget. Fotozni sem nagyon tudtam, csak tatottam a szam, s azt hajtogattam Galiennek, hogy hihetetlen.
Lima amugy eleg deprimalo, nagy szurkesegevel, a mindent befedo szmoggal. Ezt meg kb 1 oraval a varos utan sem vetkozi le a taj, szomoru, s az ocean miatt az eg is szurke, borus.
A taj, a fovarost elhagyva sivatagos, hatalmas putri-falvakkal tarkitva. Balra az ocean, kozben meredeken kapaszkodik fel a busz az Andok lankaira, jobbra pedig homok es homokko-sivatag. Par ora utan, ahogy magasabbra ertunk, a vegetacio is valtozik, azaz megjelenik, par centis fu, meg viragok formajaban.
Kozben neha hatalmas kukoricafoldek, az oceanparti betonozott utrol letertunk egy kis utra, amit legtobb helyen meg csak most epitenek - ehhez mert a sebessegunk is rajta. Na neha azert akar 30-40 km /h-ig is felgyorsitunk, de igy legalabb csodalhatjuk a tajat. Hatalmas sziklak koros-korul, kanyonban kanyarog a busz, lent a kis folyo, mi meg egyre feljebb megyunk, mar tobb ezernel jarunk. Ezt delutan erezzuk, mikor a nagyobb mozgasok nagy lihegessel jarnak, ill Galiennel sajna elkezd fajni a feje.
Itt mar szuper a taj, egy hatalmas fennsikon vagyunk, mint Mongolia, vagy inkabb Tibetet kepzelem ilyennek, kozepen kopar puszta, neha egy-egy tehencsorda, s a volgyet hatalmas, hoboritotta hegyek veszik korul. Grandiozus, lelegzetelallito, nagyon szep. Hozza a borus-felhos eg, kb 1 oran keresztul (a kaktuszos reszen) meg kek volt, ill az oceanparti szurke kikekult, de mostanra hegyvideki borus felhok leptek el az eget.
Itt mar lepten nyomon juh-nyajukat terelgeto, nepviseletet hordo asszonyokat kerulgetunk az uton, nagyon festoi. Folyton lecsuszom a fenykepezesrol, mindig utolso pillanatban veszem eszre oket, igy csak az agyamban probalok raktarozni.
Ezt a vegso szakaszt elvezem legjobban, kis falvakon megyunk at, gyerekek fociznak a porban, kokalevelet ragcsalo asszonyok es ferfiak ucsorognek a hazak elott, hatalmas kalapban, szines szoknyakban. Lamat meg nem lattunk, csak sok juhot, meg tehenet.

Majd masfel oras kesessel erunk Huarazba, a volgyben, nyuzsgo, mindenhol bar, piac, rengeteg ember, s egyaltalan nem felelmetes. Teljes biztonsaggal setalunk a mar sotet utcakon.
Nem hagyjuk magunkat a szallas-dealereknek, hanem magunk kerestuk meg a szuperolcso (es eleg lepukkant, de jo helyen levo) szallast 15 sol-ert (azaz 5 dolcsi kettonknek). Az egesz szobaban csak egy franciagy van, meg egy szek, de aludni teljesen jo lesz. Gondolom megint csak hidegviz var, de ma mar rendes zuhany kell, mert tegnap csak cicamosdas volt.

Elobb elmentunk (a hatik lepakolasa utan persze) a turist-office-ba, ott szupi terkepeket, s infot kaptunk a turahoz. Majd vacsora egy lepukkant, csak helyiek altal latogatott helyen (2 dolcsi per foert lakoma), majd megvettuk holnap 8ra a buszjegyet (12 sol-ert, azaz 4 dolcsi) Chavin-ba, 3 ora zotykolodes, 4700 meter magas hagon atkeles, s allitolag szep taj mindenhol. Ezt valasztottuk "aklimatizalodas" gyanant, mivel igy nem kell nagy tavokat gyalogolnunk, csak a buszon elviselni a magassagot, meg kicsit setalni az amugy egyedulallonak igerkezo romok kozt (a Chavin kultura 1200 evvel elozte meg az Inkakat..).

S ugy terveztuk, hogy holnap utan elindulunk egy 3 napos trekre, azaz gyalogturara, vezeto nelkul, csoport nelkul, csak egy szal terkeppel, kettesben. A no a turist infoban azt mondta, hogy siman mehetunk, nem veszelyes, persze jo ovatosnak lenni, de alapvetoen nincs gond. De mindenesetre azt mar megneztuk, hogy 2800 es 4800 m es magassag kozott fogunk turazni, 47 km-ert a 3 nap alatt (normalisan 4 napra szabva, de mind az utikonyv, mind az info-neni azt mondta, hogy eros tempoban ugyan, de megcsinalhato 3 nap alatt is).

Szoval ezek a tervek, most megyunk koka-teat inni (ezt is az aklimatizalodas miatt), majd alunni :)

1 megjegyzés:

Verocs írta...

Szép jó napot kívánok és bonjour!
Hát ahogy nézem, elég sok mindenről lemaradtam, amíg nem sikerült nézegessem (tudod, sok csúnya meló) a blogodat, jó lesz, ha belehúzok!
Igérem, a héten behozom a lemaradást, és onnantól naponta csekkolom az újdonságokat!

A fotók nagyon ígéretesek, és ahogy nézem, nem telik el nap kaland nélkül, ahogy a kedves olvasó ezt remélte is!

Jó olvasni rólatok, és persze olyan tájakról, ahová a normál földi halandó (mint pl én)sose jut el!
Úgyhogy csak így tovább, és tessék az itthoniakra is gondolni: és kevesebbet elbambulni és fejbe raktározni, és többet fotózni! :o)

Sok puszi nektek!
Verocska