2008. október 31., péntek

Titikaka to - a szent to

Eloszor is Verocska, nagy koszonet a kommentjeidert, mindig nagyon jol esik, s felderulok toluk!! millio puszi ertuk! Galiennek atadom az udvozletet :)






Ismet Puno-ban vagyunk, a ket (masfel) napos kirandulas utan.

Eloszor is, most ket dolog miatt is picit duhos vagyok. 1. a Nikon-omat befertozte megint valami virus, s nem merem letorolni, mert azt irja ki, hogy akkor modosulhat a kepek olvasasa... :(((
2. a kirandulason mindket szigeten (de foleg az elson) szuper hazilag kotott sapkakat arultak, de olyan nagy (es szep) volt a valasztek, hogy nem birtam valasztani.
Most meg itt szivok, mert Puno-ban csak mu-, meg szar kaphato. ott meg igazi alpakabol szott volt :((( bruhuhu..

Amugy a kirandulas szuper volt.
Probalom roviden osszefoglalni, mert 6 percem van meg ra.

7.40kor ertunk jottek hotelhez, minibusz szuper, idvez nagyon jo (korrekt, sok magyarazattal), a kikotoben kicsit "Halong-obol filingunk" (turistas), de aztan mar nem ereztuk ennyire, mert minden hajo mashol allt meg.
fel ora ut utan kikotottunk UROS egyik szigeten (az otvenbol - ahol 2500 ember el). Az uszo szigeteken maig orzik az evszazados hagyomanyokat, ugyanugy elnek, mint elotte (kivetel, hogy aki felvette egy katolikus szekta vallasat, kapott cserebe napelemet, s igy lehet tv-je pl :))
A szigetek persze nem usznak, mert nagy colopokkel ki vannak kotve, de azert viharban elofordul, hogy elkoszalnak... ilyenkor hajoval visszahuzzak oket.
Az idvez eloszor is elmagyarazta, hogy epulnek fel (2 meter tozeg szeruseg, erre tesznek 2 meter nadat vizszintesen, s igazabol kb 1 m2-es kockakbol van osszerakva az alap - ami persze a viz alatt van -, s ezt colopokkel kotik egymashoz.

A magyarazat utan korbesetalhattunk a szigeten (olyan erzes a nadon jarni, mintha vizagyon jarnank), beneztunk minden kunyhoba (lasd egyik fenti kep).
Utana a csoport nagy reszet lenyultak egy nadhajos utazasra (10 solert), mi a normal hajoval mentunk, de nem bantuk meg. S megneztunk egy masik szigetet is, ami pont olyan mint az elso.
Amugy a turizmus kezd bekigyozni, van shop kolaval es snickers-szel :))

A nadszigetek elhagyasa utan 3 oras hajokazas kovetkezett a nyilt vizen. Amugy olyan ez a szent to (ami tele van energiaval, allitolag valami energiavonal menten huzodik, ugyhogy idvez mindig mondta, hogy toltekezzunk), mint a tenger. 165 km hosszu, s 65 km szeles, a legmelyebb resze 284 m mely. 60%a Peruhoz, 40 Boliviahoz tartozik.

A 3 oras utazas utan Amantani szigeten kotottunk ki, ahol rogton kiosztottak minket csaladokhoz kettesevel.
MI Marthahoz mentunk, az 58 eves nenihez.
Hihetetlen elmeny volt!
Egyreszt a szegenyseg, ez a kemeny elet. Mindenkinek ki kene probalni, asszem kevesebbet panaszkodnank otthon!!!!
A valyogfalu konyhaban ettunk. Fura volt, ok a foldon (kovon) ultek, mi az asztalnal. Tuzon fott krumplikat ettunk, ill levest (zoldseg, foleg krumpli), majd rizs, krumpli (2 fajta), s egy szelet sajt volt a menu.
Mivel mindez 3kor (s mi nem reggeliztunk), a szemunk majd kiesett az ehsegtol, s nem volt eleg az adag sem, nagyon keveset kaptunk. De persze ok sem ettek tobbet, meg hat nekunk csak 1 napot kellett kibirni, mig ok az egesz eletuket igy toltik.

Martha konyhaja (epp a vacsit csinalja)


igy vartak rank az asszonyok erkezkor (nepviselet - azaz mindennapi ruha).

Ebed utan felmasztunk Pachatata szentelyehez (a to maga 3810 meteren fekszik, a szentely 4200 meteren! - de mar fel sem vesszuk ezeket a magassagokat). Illetve Galien lent maradt focizni egy turistak contra helyiek bajnoksagon :)
mig en felmasztam megnezni a kilatast (ime a fotok)




Utana vacsora (nagyjabol ugyanaz, mint ebedre, azaz leves, krumpli, rizs), majd fel ora pihi, gyertyanal kartyazas a konyhaban, mig Martha, s kisse oreg kedvese ott ucsorogtek. Aztan Martha beoltoztetett nepviseletbe, Galien ponchot kapott, en a kepen lathato ruhakat, s lesetaltunk az iszonyat szelben egy kozossegi hazba.


Hat ez vicces volt.
Egyreszt mi erkeztunk elsonek, igy 10 perc varakozas a sotetben. Csak a helyiek ucsorogtek ott, zeneszek, meg nehany no.
Majd mikor megjott a tobbi 6 turista, elkezdodott a zene. Mindez sotetben (csak arnyakat lattunk), am a zene fulsiketito hangos volt! Hallaskarosulas a kobon.
Aztan egyszercsak Martha az 58 evevel ott termett, s felkert tancolni engem! :)))
4000 meteren nem egyszeru tancolni! de mi roptuk, s nevettunk.
Majd a kovetkezo szamnal a tobbi helyi is felkert egy-egy turistat. En ezt megusztam (emrt meg pihegtem), helyette Galienen rohogtem nagyokat, mert iszonyu viccesen tancolt :))
Kb 20 perc volt a "frenetikus" folklor so a sotetben, kozben kint suvitett a szel, mi turistak a veget vartuk, aztan eljott az is, mert elegge faradt volt mindenki, s szep lassan visszamasztunk - ki-ki vendeglatoja hazaba-, a vaksotetben.
Mosdas nuku persze, alvas a kemeny agyon az volt.

Reggel 6.40kor egtelen zajra ebredtunk, a vas ajtonkat dongette a tata, aki a vendegkonyvet hozta. ugy latszik iszonyat fontos volt, hogy hajnalban azt elolvassuk, s belejegyzeteljunk :))
mindegy, megtettuk, gyanitom, meg sokaig en leszek az egyetlen magyar bejegyzes Martha konyveben :)
Aztan 7kor reggeli, ismet tea, egy palacsinta / fo, meg egy olyan kemeny kenyer, amivel olni lehetett volna (ezt persze nem ettuk meg -fogorvos nem leven a szigeten, nem rizikoztunk)

Majd 8kor indulas a hajoval a szomszedos szigetre : Taquile-re.
Korbesetaltunk a szigeten, ez jobban tetszett, nem tudom miert, de hangulatosabb, az eukaliptusz fakkal, napsutessel, hangulatos nepviseletes emberkekkel.
Ami fura volt, hogy a nok ugy setaltak, hogy fonalat gombolyitottak kozben, a pasik meg kotottek"!!! seta kozben, ill megallva is :))





Elobb a foteren nezelodtunk, sok erdekes dolgot megtudtunk idvezunktol, majd szabadido, en a falut deritettem fel, Galien a napon ucsorgott. (a foteren keszult az a kep, amin a pasik kotogetnek.
Majd egy etterembe vitt az idvez, de persze ez az ebed mar nem volt benne. Hat mi nem hagytuk magunkat lenyulni, igy a 15 solos menu helyett a szomszed etteremben 10 solert ettuk ugyanazt a menut : leves, s finom pisztrang.

Majd leseta a szigeten a kikotoig, hajora szallas, s 3 ora ut utan megerkezes Puno-ba.
Ideerve borus eg, hideg fogadott.
Elobb elfoglaltuk szallasunkat a turan megismert izraeli lannyal egy szobaban (segitve neki, mivel nem akart sokat fizetni a szobaert, igy befogadtuk 3.nak - amiert en persze kicsit huztam a szam, mert ugyanannyit fizettunk igy fejenkent, mint egy ketagyasert, de vegulis egy ejt kibirok...)
Majd kakaozas jott, seta a varosban (mar izraeli lany nelkul), s most elvileg 20 perce var rank a hotelben, megyunk vacsizni.
Ugyhogy sietek is.

Holnap 8.30as busszal elhagyjuk Punot Cusco fele (7 ora az ut), s mivel mar helyreallt a rend, feloszlattak a blokadot az uton, igy nem kell 13 orat buszozni, mert jarhato a rendes ut (sztrajk volt ugye).
Igy holnap irok legkozelebb, Cusco-bol.

1 megjegyzés:

Verocs írta...

Hali!
Boldogság önti el kicsi szívemet, hogy örülsz a hozzászólásaimnak, úgyhogy akkor igyekszem továbbra is nyilatkozni.

Először is csini vagy a népviseletben, de Galienről is megnéznék egy fotót (már ha készült ilyen), amint idétlenül ropja!
Másrészt érdekelne a focimeccs eredménye: kötögetős helyiek kontra turisták