2008. október 23., csütörtök

Arequipa - okt 22


Ez a legszebb varos, teljesen beleszerettem! (marmint Peruban)

Feher Varosnak is hivjak, mert a legtobb epulete a kornyekbeli feher vulkani kobol epult (vagy meszko, mar nem emlekszem.. :)

Ma reggel ota vagyunk itt, egy hosszu ejszakai buszozas utan. A 70 sol-os buszjegyert egesz kenyelmes ulest kaptunk, teljesen vizszintesre hatra lehetett hajtani, csak a labam logott lefele, ez egy ido utan kenyelmetlen volt. De a fo baj, hogy ezek az emeletes buszok eleg magasak (magasabbak, mint az EU atlag), ezert elegge himbaloznak, egy-egy kanyarban azt hittem, hogy felborulunk. E miatt nem is nagyon tudtam jol aludni (kar, mert amugy tenyleg minden feltetel meg volt).


Reggel 8 utan ertunk ide, rogton be taxival a Plaza des Armas-ra (3,5 solert), majd gyalog, a baromi nehez hatival hostel kereses. kb a 15. lett a nyero, mert vagy tele voltak, vagy dragak (35 sol /szoba altalaban). Eddigre mar nagyon huzta a vallam a zsak, igy boldog voltam, mikor a fotertol kb 10 percre gyalog, az optikusok utcajaban megtalaltuk ezt a kis putrit. Nagyon egyszeru, koszoska, de az agy jo szeles, es frissen huztak az agynemut, s allitolag meleg viz is "erkezik" (hogy csak a jovo evben, vagy 1 ora mulva, azt nem tudjuk...)
Mindenesetre van egy szupi tetoterasza is, napos, meg 2 kis belso udvar, tiszta zeg-zug, s csak 20 sol a szoba. Rogton ki is mostam 2 zoknimat, ami a tetoteraszon estere meg is szaradt. :)


Kis ejtozes utan kb fel 12kor indultunk felfedezoutra. Egyaltalan nem felunk, itt szinte egyaltalan nem erzodik a szegenyseg. Rendorok minden utcasarkon, szervezett nagyvaros ez, napos, kellemes (mivel 2400 meteren fekszik, nem tul meleg).
rogton ettunk egy 5 sol-os menut (szokasos leves, majd milanoi szeruseg, gyumile, s extraban kertunk egy kavet, mert lat
tunk kv gepet, de nem volt jo...).

Majd a seta kozben beneztunk minden udvarba, itt majd minden epulet gyonyoru, 18. szazadi, tobb belso udvarral (tiszta labirintus), gyonyoru faragasokkal, minden tiszta (ez az egyik varos, amit minden nap felmosnak!)

Majd beultunk a foteren (negyszog alaku, egyik oldalat a szekesegyhaz 108 meter szeles homlokzata foglalja el, a tobbi 3at egy emeletes arkadsor) az egyik arkadsorba (fentre) egy igazi kavera. Nem mondom, hogy eletem legjobb kaveja volt, de igazi eszpresso, az tuti. Vagy 2 oran at ultunk itt, kepeslapot irtunk, bambultuk a teren zajlo eletet. A ter kozepen egy szokokut van, park palmakkal, sok-sok galambbal, turistaval. Idilli. Hozza a kek eg, a feher koveken megcsillano napsugarak, s a tavolban a Misti es a masik vulkan havas csucsa (mint a Fujijama).

Utana folytattuk a setat, beneztunk egy egyetemre, amit egy regi kolostorban rendeztek be, az egyik kerengoben ott ultek a diakok, az arkadok alatt fiatalok csokoloztak.. mint barhol masutt a vilagon.
Majd lepukkant utcak kovetkeztek, kozben mindenutt csodasan faragott templom-homlokzatok (ez Peru legvallasosabb varosa, rengeteg templom, kolostor van itt).
Az egyik templomban pl epp mise volt, de inkabb gospel-korus probanak mondtam volna, egy kivetiton a szoveg, konferansziek, zeneszek, akik mindenfele eszkozzel adtak a ritmust, s a nep tancolt, tapsolt, enekelt! mint egy discoban! csak epp az atlageletkor 60 ev volt... :))
Aztan egy masik kolostor 3as kerengoje jott, csodas cusco-i stilusban faragott oszlopokkal, s a regi epulet udvarain epp egy konyvhet butikjai voltak, pont mint nalunk a Vorosmathy teren, sok bode sok konyvvel.


Tovabbi setak, majd a postat latogattuk meg, itt kiderult, hogy 5 sol egy kepeslapra a belyeg. Ez azt az elhatarozast szulte meg bennem, hogy nem adok fel kepeslapot, mert nagyon sokba kerul (a kepeslap araval egyutt 2 dollar, ami egy tobb fogasos foetkezesnek felel meg. azaz 10 kepeslap 10 napi kajank!). Ezert majd tan mindenkinek otthonrol adom fel, vagy nem tudom :(

aztan "haza" mentunk atoltozni, mert a magassag erezteti hatasat. A napon meg meleg van, de az utcak arnyekos oldalan mar faztam. Igy pulcsival, farmerben vissza a foterre, itt neztuk meg a naplementet, ucsorogtunk a szokokut elott a padon, bamultuk a galambokat...


Most meg itt vagyunk egy szupi netes helyen, ezutan vacsora jon, majd szerintem desszertkent eszem egy churros-t is, mert mar napok ota nem lattunk igazan jot.
aztan hamar agy, mert faradt vagyok. (meg a 2400 meteres magassag is farasztja am az embert)
Meg egy, de lehet, hogy 2 napot itt maradunk, annyira szep ez a varos.
Megnyugtato, pihenteto, szemet gyonyorkodteto epiteszeti emlekekkel.

1 megjegyzés:

Verocs írta...

Hát el is hiszem, hogy beleszerettél a városba, mert pl a két utolsó fotó ezen a napon nekem is kellően szimpatikus képet fest a helyről. Ez a boltív a kaktusszal szuper jó motívum!
:o)