2008. október 15., szerda

Huaraz (okt 14 kedd)

<

Hol is kezdjem? Faradt vagyok nagyon, plusz a magassagot meg szokja a szervezetem (egesz nap fajt a fejem, bar nem veszes, de nem tul kellemes). Valahogy miota kint vagyunk, 6nal tovabb nem sikerult aludnom, akarmilyen faradt is voltam. Igy ma is masfel ora reggeli forgolodas elozte meg az ebreszto csorgeset.

Ma reggel 8kor elindultunk a helyi busszal (csak mi voltunk rajta turistak persze) Chavin-ba, a 110 km-re levo Unesco altal is jegyzett romokhoz (megjegyzem, maga a rom-egyuttes nem nagy szam, de a kornyezet, s a falvak nagyon autentikusak, szepek).
A 2,5 oras uton volt bamulnivalo, elobb atvagtunk egy nagy fennsikon, amerre ellatott a szem, csak a puszta preri, pampafuvel, nehol legeleszo lovakkal, tehenekkel, s ma mar 2 lamat is lattunk, s nagyon tavol, koros-korul a hofodte hegyek. Nagyon festoi volt.
Aztan atkeltunk egy 4700m magas hagon, elotte - mondanam, hogy alpesi - to (de inkabb andoki ugye :), csipkes sziklak, szikrazo kek eg, szep feher felhokkel. Ahogy atertunk a tuloldalra (egy alagut volt a szoros vegen), borus eg fogadott, majd a sofor orult tempojaban ereszkedtunk lefele a kanyargos uton. (eros fekszag figyelmeztetett minket erre a tenyre, ha esetleg magat a segesseget nem eszleltuk volna...)
Egy inka kisgyerek el is hanyta magat, mi egesz jol voltunk. Neha a buszban zajlo tarsadalmi eleten legeltettuk a szemunket, legtobbszor azonban a tajat csodaltuk.
Vicces volt, mert kb a 3. ora fele kozeledve, egy San Marcos nevu faluban alltunk meg, kerdeztem is Galient (mivel elbobiskoltam az utolso 15 percben), hogy ott vagyunk-e mar, mire o megnyugtatott, hogy ez meg csak San Marcos. Erre elovettem a terkepet, s milyen jol tettem, mert kiderult, hogy kb 20 perce hagytuk el Chavint, s ez mar a kovetkezo megallo. :))
hat gyorsan lepattantunk a buszrol, s elobb kisse tanacstalanul, majd kesobb a kaland izetol megittasodva elindultunk a falucska felderitesere. Ugyanis idaig turista nem nagyon jon (CHavin-ban hozza vannak szokva, de itt kevesebb jar).
Viszont valami faluunnep volt, fanfarokkal, fuvosokkal, rengeteg nepviseletbe oltozott asszonnyal (vagyis nekik ez a mindennapi oltozet). Meg autentikus piac is volt, bar itt nem idoztunk, mert kozben az uton ledudalt egy minibusz, hogy o Chavinba megy, s amint osszegyulik annyi ember, ami megtolti a minibuszat, indul. Igy csak gyors bameszkodasra volt ido, majd irany a minibusz.
Csupa mosolygos helyi emberkevel egy apro, tomott minibuszon, kozben a taj csak ugy suhant mellettunk, ahogy nagyokat zokkent a busz a hatalmas katyukban.
a">



Chavin-ba erkezve fel ora seta es fenykepezes (a gyerekek, nok nem nagyon szeretik, ha fenykepezik oket, el szoktak fordulni, igy gyorsan, vagy titokban kell kattintgatni). Majd ebed (eleg feledheto), s irany a romterulet, ami a falu hataran volt. Egy kis patak mellett, ahol tobb szamar es oszver legeleszett, bacsi mosta a mosnivalot mellettuk, nepviseletes, magas kalapos, sok-szoknyas neni terelt fel a patakpartrol ket oszvert.. szoval idilli kep.

A romokban foleg a foldalatti labirintusokat elveztuk, mivel egymagunk voltunk (turista eleg keves volt, aki volt, az szetszorodott a romok kozt), igy sokat hulyeskedtunk lent, ijesztgettuk egymast, "indian horrorfilmet" forgattunk :))
Maga Chavin amugy egy volgyben fekszik, hatalmas hegyekkel korulveve, a dombokon legtobbszor eukaliptusz-fa no, nem mondanam, hogy ilyen tajat vartam, de nagyon szep azert.
2kor indultunk vissza, szerencsenk volt, meg tudtunk alkudni egy taxissal, aki azt mondta, hogy 15 sol fejenkent, ha hatul 4en (!) ulunk, 20, ha 3an. Hat mi passzoltunk, mert 15ot fizettunk volna, de a 3as variaciora, mert meg ket helyi elemmel nem szivesen nyomorogtunk volna a hatso ulesen(sajnalom, nem diszkriminative mondom, de mindenki tobbe-kevesbe budos). De az alkudozasi taktikank bejott, igy vegul 3an ultunk hatul, 15 sol/foert. De azert utkozben minden faluban vadul dudalt, hatha meg valakiket fel tud venni. Mert persze meg rengeteg hely volt, az o fogalmai szerint legalabbis - de ez nalunk mar a GUiness rekord hatarait utogetne..
Vegul meg 3 embert vettunk fel (!), mind a 3an a csomagtartoba ultek (kombi volt, na de akkor is!). Szegeny oreg neni, folyton kacagva jajgatott, ahogy egy-egy huppanonal lekocolta a kocsi tetejet.

4re ertunk vissza Huarazba, majd informaciot gyujtottunk a holnap indulo turankhoz, megvettuk a buszjegyet vissza LImaba a szombat este 10kor indulo buszra, beszereztuk a 4 napi elelmet (amit mind cipelni fogunk!!), megvacsiztunk, majd elkeszitettuk a szendvicseket holnapra, bepakoltuk a hatizsakjainkat, s vegul ugy dontottunk, hogy meg eletjelet adunk magunkrol, mert aztan 4 napig siri csond lesz.

Ugyanis holnap a 6 oras busszal indulunk (5kor keles!) a Feher Cordilliak (meg mindig nem tudom, igy hivjak-e magyarul..) csucsainak meghoditasara. Vagyis csucsot nem, csak hegykozepet fogunk hoditgatni.
a masodik busz a 3800 m magas kis faluban tesz le, ahol indul a gyalogtura. Innen csak a madarakat, lamakat terelgeto juhaszokat (talan), meg nehany hasonlo turazo turistat fogunk latni, meg a vad termeszetet. 3 ejszaka satorban, 3800 es 4700 m kozti taborhelyeken. Picit a hideg miatt parazunk (en ma vettem egy gyonyoru alpaka kapucnis pulcsit, biztos, ami biztos alapon, meg alpaka-kesztyut), de azt mondjak, hogy ejjel nem megy le nagyon 0 fok ala. Max minusz 5 :))

A masik kerdes az lesz, hogy birni fogjuk-e. Ugyanis a fizikai megeroltetes ilyen magasban nem egyszeru, gondolom a Caminon szokott 5 km/oras tempot nem fogjuk tudni tartani. Ugyanis a 4 nap alatt 1000 metert fogunk felfele maszni (majd 2000et lefele!), s ez mindosszesen min 47, max 54 km lesz. Azt remelem, hogy a fenykepezogepek aksija birni fogja, mert evidens, hogy 4 napig nem tudom tolteni.
Masik kaland : vizet csak az elso napra viszunk, mivel utana ott a patak (!!), amibe vizfertotlenito tablettat fogunk dobni, s azt isszuk meg. Lekopogom, eddig meg nincs bajunk, pedig tenyleg nagyon egyszeru, s koszos helyeken eszunk, s meg whisky-vel oblites sincs. Remelem, ez igy marad a vegeig! (marmint, hogy gyomorrontas nelkul megusszuk).

Ha minden jol megy, szombat del korul vissza akarunk erni Huarazba, ha nem birjuk, akkor este erunk vissza. Elso variaconal bejovunk egy rovid uzenet erejeig, hogy tudjatok, minden ok. Masodik variacional erre az uzenetre vasarnap itteni ido szerint delig, de lehet, hogy vasarnap estig (ami nalatok hetfo reggel) varni kell.
Ugyanis Limaba hajnalba er a busz, mi meg vagy rogton indulunk tovabb Pisco-ba, vagy delelott LImaban leszunk meg, s csak a delutani busszal megyunk le delre.

Fenykepeket meg majd toltok fel legkozelebb, mert most mar mindent elcsomagoltam a holnap hajnali indulashoz.

1 megjegyzés:

Verocs írta...

Helló!

A horrorfilmforgatást és a Guiness-es taxizást határozottan megnéztem volna, úgyhogy várom az esetlegesen ehhez tartozó fotókat!
Kíváncsi leszek erre a vezfertőtlenítős dologra is!

Sok szerencsét a 4-napos túrához!
pussz