2008. november 1., szombat

Puno - Cusco

Beleszerettem ebbe a varosba is! Nagyon hangulatos!
Bar meg alig ismerjuk, de minden lepes, amit itt teszunk, egyre jobban megkedvelteti velem ezt az osi varost.

Ott kezdem, hogy reggel korai ebredes utan (mivel izraeli lany egy oraval korabbi busszal indult, igy 6.20kor kelt) mi is osszeszedtuk magunkat, majd feledheto kave szemben a Mercedes cukiban, finom almas-taskaval. Utana allomasra ki tuktukkal (meg mindig amulok, hogy legalabb annyi tuktuk es ciklo van itt, mint Thaifoldon). 8.15re ertunk ki, de egy pasi mar kint vart az epulet elott, hogy siessunk. Pedig meg 15 perc volt az indulasig. Elobb elmagyarazta, hogy valami modosulas van, mert a mi buszunk mashova ment, igy mi elmegyunk egy busszal Juliaca-ba, majd onnan tovabb egy masik busszal Cuscoba. De mivel kerdesunkre, hogy igy is 7 ora lesz-e az ut, igennel felelt, megnyugodtunk. Gyorsan feltett a buszra, s indulas 8.20kor, 10 perccel a hivatalos indulas elott.

kb 50 perc mulva Juliacaban voltunk (ez az a "piac-varos", amin Puno-ba jovet atjottunk). Itt betettek minket egy sufniba (ill a csomagot, mert mi persze szabadon setalhattunk az utcan) - ez volt a "varoterem" (haha), de azt persze nem mondtak, hogy mikor jon a masik busz. Valaki 10et mondott, mas 10.30at. Mindketto duhito volt, Galien merges is volt, en sztoasztikusan viseltem a megprobaltatasokat, inkabb setaltam egyet a dzsumbujban (marmint az utcan). Etelarusok, kifozdek, tuktukok, ciklok, buszok, sar, por, epitkezes, hentes - ahol egeszben akasztottak kampora a teheneket, ...volt itt minden. Alapvetoen etelt kerestem az utra, mivel meg 6 ora allt elottunk, gyumolcsot szerettem volna, de pont az pont itt nem volt. Vegul vettem kenyeret, meg sult sajtot, meg kekszet.

Vegulis 11kor jott meg a busz (masfel orat vartunk), eleg lepukkant,dehat aki csak 15 solt fizet az utert (ami amugy min 30nal kezdodik), az ne panaszkodjon ugye. Az ut szep volt, foleg ahogy kozeledtunk Cusco-hoz. Hihetetlen, hogy kb 3000-3400 magas felfoldon vitt az ut, s a korulottunk levo kb 2000 meteresnek latszo hegyek valojaban kb 5000 meteresek voltak, nehol hoval boritva. Mely zold volgyeken keresztul kanyargott az ut, volt egy falu, ahol kb 10 kisebb-nagyobb termeszetes es kovezett medenceben foleg helyiek ucsorogtek (termalviz - ugye mivel az Andok aktiv, meg fiatal hegylanc, foldrengesekkel, gejzirekkel, vulkanokkal es termalvizzel). Sot meg egy rendori ellenorzesen is atestunk, valamit kerestek a buszon, mert minden csomagot megtapogattak, sot nehanyat le is vettek atnezesre.
De ezen rovid intermezzo utan folytattuk utunkat, s vegulis 5 utan nem sokkal megerkeztunk Cuscoba. Mar az agglomeracional latszott, hogy kulturaltabb varos, nem volt az a mellbevago szegenyseg (ill van, de az ut mellett kulturaltabbak a hazak). AMugy a varos egy szep volgyben fekszik, de mivel nem csinaltam kepet az uton, majd holnap teszek fel, s akkor meglatjatok).

MIvel az allomas viszonylag a varos szelen van, taxival 5 solert bejottunk a Nazarenusok terere, a belvarosban minden utca, haz tip-top, tiszta, rendes. Mintha egy masik Peruban jarnank. Olyan, mint Arequipa, csak meg nagyobb teruleten lehet maszkalni felelem nelkul. Bar persze meg nem jartuk be, csak a San Blas negyedet (mivel a szallasunk is ennek hataran van), ami mar a dombon van, bohokas, kicsit Szentendres negyed (de nem olyan mu a sok ajandekbutikjaval, mint Szentendre), kis sikatorokkal, gyonyoru faerkelyes feher hazakkal, kis terekkel. Tunderi! S ma epp Halloween ejszakaja van, igy mindenki jelmezben maszkal, mintha az Usa-ban lennenk! A gyerekek jelmezben jarjak a hazakat, s cukorkaert csongetnek be. Ilyet otthon nem latni(szerencsere meg nem kigyozott be ez az amerikai szokas). S rengeteg a turista, ill minden etterem a turistaknak van kiepitve, ennek megfelelo arakkal. Igy eleg sokat setaltunk, mig egy "rendes" kis olcso helyet talaltunk, egy sotetebb sikatorban (aranyos utcacska itt ebben az esetben, s nem lepukkant hasfelmetszo hely). Egy csalad tartja fent ezt a kis domboldalba epult ettermet, finom rantott csirket ettunk, vegre masfajta rizzsel. Kozben jatszottunk egy kolyokkutyaval, s kolyokmacskaval (tunderiek voltak, foleg a kutya). A csalad ott beszelgetett, a koszos kis ablakon at full panorama a kivilagitott varosra. egyszeruen meses a maga egyszerusegeben is. Vacsi utan kis seta, sot meg az internet utan is seta lesz, ill koktelozas, mert mar reg ruccantunk ki egy kis iddogalasra (na azert egy koktelt meg nem neveznek nagyon iddogalasnak..). Azt hiszem, lesz mit felfedezni itt, egy hetet fogunk itt tolteni (amibol 3 napot kirandulassal szeretnek tolteni a kornyeken, az inkak Szent Volgyeben), majd 8an indulunk a 4 napos trekkingre, aminek Machu Picchu a vegallomasa.

egy video az utrol (sajnos nem a legszebb reszrol)

1 megjegyzés:

Verocs írta...

Elég plasztikusra sikerült a leírás Cusco-ról, de azért kíváncsian várom a fotókat a szentendrés házacskákról!

A video szuper ötlet, kérünk még!