2008. november 7., péntek

Cusco


kilatas nappal hostelunk teraszarol Cuscora, s a foterre (a templom szemben a Compania)


hangulatkep - bekukkantottam egy udvarba,ahol bacsi mosta a ruhakat...

Bocs, hogy ket napja nem irtam, de ha az internetre gondolok, szetvet az ideg.
Ugyanis tegnap is 2 orat, ma is 2 orat szurtunk el azzal, hogy megprobaltunk kepeket feltolteni (ma huszonvalahanyat sikerult, de az utolso pillanatban elszalltak, mert leallt a gep...), de az internet es a technika ordoge mindig kozbeszolt, igy egyszer sem lett maradando nyoma a munkanknak.
Eloszor is 5 kep feltoltesi ideje internettol fuggoen 15-30 perc!!! Plusz nagyon "Jo" erzes, mikor 2 ora utan (amit eredmenytelenseg eseten is ki kell fizetni) azt latja az ember, hogy hiaba vacakolt gepre masolassal, valogatassal, toltogetessel..
Na jo, ennyit a siramrol.
Most lassuk, mi joval utottuk el ezt a ket napot.

Tegnap szokasos reggeli a verofenyes teraszunkon, Cusco bamulasaval kavekortyolgatas kozben. Majd seta a varosban, nevezetessegek felderitese.
Jartunk az irodaban, akivel a 4 napos Machu Picchu trekket csinaljuk - ezt most nem reszletezem, mert jol felhuztak, lehet, hogy reklamacio, s nagy balhe lesz belole (majd meglatjak, hogy nem most jottem le a falvedorol, idegenforgalomban dolgozot nehezen lehet buntetlenul atvagni a palankon).

Utana Cusco nevezetessegeinek felderitese kovetkezett.
Elobb a La Merced kolostort neztuk meg, ami Peru legszebb kolostorakent vonult be a tortenelembe. Tenyleg szepen faragott fa kazettas mindket emelete a kerengoben, fresko diszitesu kis kapolna, szep kincstar, s sok olajfestmeny a Cusco-i festoiskolat dicserendo...





Mind a 4 kep a La Merced kolostorban keszult.
A Pieta-t azert tettem be, mert erdekes hatas, hogy Szuz Maria es Krisztus is perui nepviseletben van...


Eztan kimentunk a piacra, ebed, bevasarlas, majd szokasos 3 pohar gyumile megivasa :)

Utana megneztuk a Nap Templomanak romjait (nem nagy szam, vagyis nagy kepzeloero kell hozza, vagy jo idvez - ami nekunk nem volt, csak a gyer utikonyv), ami az inkak fovarosanak egyik legfontosabb temploma volt, szinarannyal kirakva a teljes oltarterem, plafontol a padloig (a spanyolok nagy csodalkozasara, mikor eloszor belepve meglattak).
Ezt kovetoen en atmentem a Santo Domingo kolostorba, ami vegulis a Nap Templomara epult (csak ez utobbi tulnyult rajta, s elobb a kolostoron kivuleso romokat neztuk meg), ide mar Galien nem jott. De nagyon jolesett egyedul bolyongani a fura kolostorban. Fura, mert az epen maradt inka templom falai, szobai kore/fole epitettek a 16. szazadban a kolostort. Nagyon jol latni az inka epiteszet nyomait, ill bele-belehallgattam egy-egy idvez magyarazataba, igy sokat megtudtam a templomrol.
A kolostor amugy nagyon szep (igazan amulatba ejto) festmeny-gyujtemennyel bir. Kis magyarazat a Cuscoi iskolahoz. Rogton a spanyolok erkezese, s a szerzetesek epitkezesi laza utan elkezdett formalodni, tehat a 16. sz masodik feletol, szinte csak helyiek dolgoztak, igy az europai (foleg spanyol) hagyomanyokat kiegeszitettek sajat kepzeletvilagukkal, a "hozott anyaggal", az indian, inka/kecsua hatassal. Igy elsore kicsit naiv barokk festeszetet hozva letre, de pl a Sto Domingo kolostor festmenyei igazi mestermuvek, csodasak.
Plusz a kolostornak szep kertje van, s erdekes idoszaki kiallitas volt epp (egy kepet megprobalok betuzni azert, eleg futurisztikus emberi szornyeket abrazoltak a szobrok, de jopofa volt).


Nagyon erdekes volt egyedul felfedezni. Lassabban, nagyobb odafigyelessel tudtam megcsodalni a muemlekeket, kornyezetet, embereket, meg az utcan elhaladokat is.
Eztan eleredt az eso, megkerestem Galient (aki internetezett addig), majd egyutt folytattuk a felfedezest.

Felsetaltunk a San Blas negyedbe, de mivel elkezdett esni az eso, bemenkultunk egy internetezo helyre (ahol ugye eredmenytelenul toltottunk majd 2 orat).

Majd kis vasarlas (G. vett 3 szep, regi szobrot), majd uccu haza, mert nagyon faztunk (utkozben beugrottunk a kimosott ruhakert). Otthon kis pihi, kartya, olvasas, fozes. A vacsi finom salata volt tonhallal, meg az elozo napi maradek teszta. Ill utana en megettem ismet egy egesz ananaszt (G. nem szereti), hmm isteni volt!

Ez a kep a vasarlas kozben keszult, mig G. re vartam felfedeztem az elado kisfiat az eladando kelmek koze rejtve, bugyolalva :))




ez a kilatas este a hostelunk teraszarol (vacsora alatt)

1 megjegyzés:

Verocs írta...

A kilátásotok éjjel-nappal egyszerűen gyönyörű!
A La Merced kolostorról készült képek szuperek: nagyon barátságos, de egyben érdekes is, hogy a "kerengőben" kvázi szabadtéren vannak a festmények.

Szűz Máriára és Krisztusra még véletlen se ismertem volna rá, mert szerintem az arcvonások is teljesen eltérnek a megszokottól.

A Machu Picchu-sékkel pedig csak keményen! :o)