2008. november 18., kedd

Potosi

Potosiba nem szerettunk ugy bele, mint Sucre-ba. Neha nem ertem az Unesco-t, hogy mi alapjan nyilvanit valamit a "vilagorokseg reszenek".
Nem mondom, hogy nem szep varos, de azert tulzas a cim. Persze lehet, hogy a banyak miatt van az egesz, ami tenyleg egyedulallova teszi ezt a pici, 145ezer lakosu kis varoskat, 4090 meter magason (nem is erezni), egy nagyon szaraz tajba agyazva.

TEgnap este, megerkezes utan eleg sokat keresgeltunk szallast, vagy draga volt vagy nem volt hely. Vegul kb 1 ora hatizsakcipeles utan talaltunk egy korrektet 50 bolivianert (5 dolcsi kettonknek). Meleg viz reggel 6.30 es 17.30 kozott van...igy majd holnap lesz furdes reggel. :)

A varos fura, rengeteg az ember az utcan, de nem sikerult kideritenunk, minek vagy hova setalnak, mert semmi nincs itt. Ossz van 3 grillcsirkes, 2 lepukkant etterem, egy csomo lepukkant internet, meg egy rakas karaoke klub. De sem bar, sem kavezo (!), semmi! Enni is keves helyen lehet, foleg az utcan (biztos van lehetoseg, csak ismerni kell), s egyaltalan nem olcsobb, mint Peru. Pedig azt mondtak, hgoy ez a legolcsobb orszag a 4 kozul.
Valahogy csomoszor az az erzesunk, hogy mivel turistak vagyunk, megprobalnak mindent dragabban adni, felemelni az arat, meg egy sima palack vizert is tobbet fizetunk fel boliviannal, mint egy helyi...

Tegnap vegul az utcan ettunk, a helyiekkel, mas lehetoseg nem leven (vagy draga), s mivel beulni a nem letezo barba nem tudtunk, nagy seta es sok almaeves utan (ugy megkivantam az almat) hamar az eleg demoralizalo, koszos szobaban voltunk ismet.







Reggel szerencsere szep napsuteses idore ebredtunk, meleg van (volt, mert mar este 8lesz), egesz nap szikrazo napsutes.
Reggeli utan (piacon) irodat kerestunk, ahol a banyalatogatosra befizettunk. Tobb irodat is vegegneztunk, vegul egy kis iroda mellett dontottunk, mivel ez volt a legolcsobb. 80rol 70 bolivianra alkudtuk le az arat, ebben 3-4 oras tura volt, transzferrel (amibol vegul helyi busz lett, de az idvez fizette), idvezzel, Julio-val, aki tenyleg nagyon jol beszelt angolul.

De hogy ne szaladjak a tortenesek elibe, a tura befizetese utan varost neztunk, setaltunk, csodaltuk a csodasan faragott homlokzatokat. Majd minden templom olyan dusan faragott kovel van boritva! sot sok haz is, csodaszepek! S rengeteg szint hasznaltak a belvaros festesehez, nagyon hangulatos.
Megneztuk a santa Teresa kolostort, csak ketten voltunk, idvez nelkul (a nagyon kedves penztaros beengedett zaras utan, csak idvezunk nem volt). De igy legalabb a sajat ritmusunban deritettuk fel ezt a tuldiszitett, de hangulatos kolostort, ahova a 17-18. szazadban meg a gazdag spanyol csaladok is elkuldtek lanyaikat. Amugy karmelita kolostor, s meg ma is el itt 12 nover.

Eztan (a kedves penztaros ajanlasara - na ja, erre mondom, hogy ismerni kell a kornyeket) beultunk egy szemben levo privat haz "ettermebe", 6 bolivianert kaptunk 3 fogasos menut, uditovel. ami tuti jo ar. viszont az ettermet csak a helyiek ismerik, mert nins kiirva ra, hogy etterem. Belso udvarbol nyilik pici szoba, amiben 6 tunderi, tiszta asztalka van, s a neni foz, a lanya felszolgal, egesz jo kajat, leves, foetel, ananasz-kompot.

Utana felultunk a buszra, s kimentunk a palyaudvarra, megvenni holnapra a buszjegyet Uyuni-ba (ez Bolivia D-Nyugati reszen van). 30 boliviant fizettunk erte (3 dolcsi), de gondolom a busz nagyon lepukkant lesz, mert csak ilyeneket lattunk (amik mar legalabb 50-70 telet megertek...).

Majd 2kor az irodanal voltunk (Greengo tours), ahol vart rank Julio, az idvez. sajat bevallasa szerint a legjobb Potosi-ban. :)

a banyakrol azt kell tudni, hogy a 16. sz.ban fedeztek fel (a spanyolok keztek el banyaszni), hogy a hegy Potosi mellett rengeteg ezustot tartalmaz.
A 16-18. sz kozott ezert szalloigeve valt, hogy "meger egy Potosit", azaz sok penzt meger (valami). Mivel ez volt a FOld (!) legnagyobb ezustbanyaja! Persze minden Spanyolorszagba ment, rengeteg kincs, ezust! Ezert abban az idoben Potosi volt az egyik leggazdagabb es legszebb varos (Parizs es London szintjen allitolag!!! ezt ma nehez elhinni...) Del-Amerikaban.
Aztan az ezust kezdett apadni, a 19. szazadra elegge leapadt, ma mar alig van valami, de van helyette cink,erc, stb.
Ma mar csak toredeke dolgozik a banyaszoknak itt, de meg igy is 10000 ember (!) el ebbol! De szornyu munka, elhihetitek, mivel a fold higanyt is tartalmaz, igy a legtobb ember nem eri meg a 40. evet, ha igen, akkor szilikozisban hal meg.
Az egesz hegy egy nagy sajt, tele (tobb ezer) jarattal.

a tura alatt egy pici jaratot neztunk meg, meg bent dolgoztak az emberek. Mivel a hegy labanal voltunk, ez egy nedvesebb jarat volt (amugy font szall a por, s 35 fok is lehet), szerencsere kaptunk gumicsizmat, vedoruhat, sisakot, lampat. Szornyu volt.
Egyreszt a jaratok 90%-a kb 130-140 cm magas, igy ketret gornyedve siettunk vezetonk utan, botorkalva a sinek kozott (a csilleket ma is emberek toljak, 1100 kg darabja...), a tocsakban.
A banyaszok bent nem esznek a por miatt, csak kokalevelet ragnak egesz nap. ezert vinni kellett egy zacsko kokalevelet, meg cigit, alkoholt, uditot nekik ajandekba.
Eleg demoralizalo a hangulat, szerencsetlen emberek, szornyu sors. Ma meg egyszer halat adtam az Egnek, hogy Europaba szulettem, s nem ide!

Vagy masfel orat beszelgettunk egy nagy tiszteletnek orvendo banyasszal (M. Duran-nal), majd megneztuk Tia-t, a banya orzojet. Ugyanis minden banyaban (a jaratok ma 1-1 szovetkezethez tartoznak, ami 100%bn a banyaszoke, azaz sajat bizniszuket csinaljak. Amit talalnak, abol a szovetkezet levesz 18%ot, a tobbi az ovek) van egy ilyen hatalmas szobor, ami leginkabb az ordogre hasonlit (nem veletlen, mert a banyak az itt eloknek a foldi poklot testesitettek meg, - el is hiszem).
Kep lentebb. Szarvval, feldiszitve, cigit, kokalevelet, alkoholt adnak "neki", ezzel aldoznak, s kerik a jo szerencset, hogy ne omoljon be a banya, ill talaljanak valamit.

A banyaszok du kint isznak, Julio-nak hala (aki 18 evesen maga is itt dolgozott, s imer sok banyaszt, ill nagy elismeresnek orvend o maga is) bementunk egy kis szobaba, ami a banya mellett volt, itt 9 holtreszeg banyasz (nem bantva oket, de az IQ-juk osszeadva sem erhette el a 20at...), itt ucsorogtek, s ittak. szegenyeknek ez a delutani lazitas.
Aztan mennek haza az asszonyhoz, akinek csinalnak meg egy gyereket. UGyanis a gumit itt nem ismerik (hogy mas vedekezesrol ne beszeljunk), igy a legtobb banyasznak 10-15 gyereke (!) van. Szemelyesen beszeltunk egy 29 evessel, akinek mar 10 gyereke van!

Ennyit a banyaszok demoralizalo eleterol. Fellelegezve hagytuk el a banyat, ahogy kiertunk a napra, maris jobb kedvunk lett.

Julio-tol elbucsuzva meg setalgattunk a napon, elmentun a tiszta ruhakert, majd vacsi (valtozatossag kedveert sult csirke, sult krumpli), most itt vagyunk, im a neten ismet.
Eztan meg kis kaja lesz, mert a csirke keves volt, majd megyunk aludni.





Nincsenek megjegyzések: